UV-védelem – napszemüveg választás

A tavasz beköszöntével újra fokozottan aktuálissá válik a napsütés hatásai ellen való védekezés. A fokozott UV sugárzás szemkárosodáshoz, például szürkehályoghoz vagy retina degenerációhoz is vezethet. Ezért fontos, hogy a napszemüvegre ne csak úgy tekintsünk, mint divatkiegészítő, hanem mint az UV védelem eszköze. Úgy válasszunk napszemüveget, hogy az teljes körű UV védelmet biztosítson számunkra. A polarizált napszemüvegek még komfortosabb és kontrasztosabb látásélményt biztosítanak. Egyre népszerűbbek a fényre sötétedő lencsék is, ezek valójában az UV-re sötétednek be. Ez a megoldás nagyfokú kényelmet nyújthat nekünk. Gyerekeknek is egyre gyakrabban választják ezt a fajta lencsét a szülők, ezzel megkímélve a fejlődésben lévő szemet. Van lehetőség az úgynevezett napszemüveg előtét vagy más néven clip-on használatára is, ezzel az a szemüveg egy pillanat alatt napszemüveggé alakítható.

Vásárláskor vegyük figyelembe a kényelmet, a lencse minőségét és hogy a szemüveg kellőképp takarja a védeni kívánt területet. Az UV védelemről általában egy matrica vagy egy tanúsítvány árulkodik. Az UV400 jelzés 100%-os UV védelmet jelent, ez biztosítja számunkra a biztonságos viselést.

Amennyiben bizonytalan abban, hogy a fenti megoldások közül melyik lenne az Ön számára legmegfelelőbb, szemészetünkön ebben is tudnak segíteni Önnek.