A látásproblémák fajtái és kezeléseik

1.       Távollátás

A Hypermetropia azaz távollátás kialakulásának hátterében első sorban genetikai okai vannak. A hypermetropiás szemű ember sem közelre, sem távolra nem látnak teljesen élesen. Az emberek közel fele távollátó, azonban sok esetben ez olyan kis mértékű, hogy nem észrevehetőek a tünetek.

A távollátás korrekciója pozitív dioptriás lencsével vagy kontaktlencsével történhet, emellett pedig felnőttkorban lézeres szemműtétre is van lehetőség.

2.       Rövidlátás

A rövidlátás másnéven Myópia hátterében szintén genetikai okok vannak, illetve hozzájárul az egész napos képernyőnézés is. A rövidlátás hátterében ezen felül betegségek is állhatnak például cukorbetegség vagy szürkehályog. A nem betegség miatt kialakult rövidlátást korrigálni lehet negatív dioptriájú lencsével vagy kontaktlencsével. Felnőttek esetében lézeres szemműtét is szóba jöhet.

3.       Astigma

Az Astigma szemtengelyferdülést jelent, ez egy veleszületett és öröklődő fénytörési hiba, de vannak olyan típusai, amelyek szemsérülések vagy műtétek miatt is kialakulhatnak. Ezt a problémát cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet korrigálni.

4.       Öregszeműség

Az öregszeműség másik nevén Presbyopia amiatt alakul ki mert a szemlencse rostjai veszítenek rugalmasságukból. Tünete lehet a gyakori fejfájás, főleg hosszas közeli munka után. Az öregszeműség bárkinél felfedezhető és 5-10 évente okoz egy dioptriányi látásromlást. Javasolt a multifokális szemüveglencse vagy a kontaktlencse használata, ezek megkönnyítik a szem megfelelő látásélességének biztosítását minden távolságban. Ez a probléma lézeres szemműtéttel nem korrigálható, csak multifokális műlencse beültetésével.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük