A szürkehályog tünetei és kezelése

A szürkehályog, orvosi nevén katarakta, a szemlencse elhomályosodását jelenti, ami a látás romlását eredményezi. Ez a szembetegség gyakori probléma az idősebb korosztályban, de bármely életkorban előfordulhat.

Tünetek:

1. Homályos látás: Az egyik leggyakoribb tünet a homályos vagy ködös látás. A szemlencse zavarossága miatt a képek nem érkeznek meg élesen a retinára.

2. Fényérzékenység: A fényre való érzékenység növekedése, például a vakító autók fényszóróinak nehezen való ellenállás, szintén jelezheti a szürkehályogot.

3. Színek elhalványulása: A betegek gyakran észlelik, hogy a színek elvesztik intenzitásukat vagy élénkségüket.

4. Kettős látás: A szürkehályog néha kettős látáshoz vezethet, amikor a homályos látás miatt a képek két részre szakadnak.

Kezelés: A szürkehályog kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel. Az eljárás során a homályos lencsét eltávolítják, majd egy mesterséges lencsét helyeznek a helyére. Ez a műtét gyakran nagyon hatékony, és azonnali javulást eredményez a látásban.

Fontos megjegyezni, hogy a szürkehályog, ha nem kezelik, súlyos látásromlást okozhat, és jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. Ha tapasztalja a fent említett tüneteket, vagy gyanítja, hogy szürkehályogja van, fontos, hogy keressen fel egy szemészorvost minél előbb.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük