Cornea topográfia

A Cornea topográfiáról röviden

A cornea topográfia szó szerint a szaruhártya feltérképezését jelenti. A szaruhártya mely szemünk elülső rétegét jelenti, nagyon fontos a jó látás szempontjából. A vizsgálattal meg tudjuk állapítani, hogyan néz ki a szaruhártya és hogyan változik az alakja.

 

 

A vizsgálat során a szem felszínére egy különleges mintázatot vetítünk amely segít a szaruhártya domborulatának feltárásában. Az eszköz információkat gyűjt a szaruhártyájáról, és ez alapján egy térképet készít. Ez a térkép mutatja, hogy hol vannak esetlegesen szabálytalan részek vagy görbületek a szaruhártyán, ami hatással lehet az ön látására.

 

 

Összességében a cornea topográfia segít megismerni a szaruhartyája alakját és állapotát. Ez segít a szembetegségek felismerésében és kezelésében, valamint a megfelelő kontaktlencse kiválasztásában.

Kinél érdemes elvégezni a cornea topográfia vizsgálatot?

A cornea topográfia vizsgálatát általában azoknak javasolják, akiknél a szemész orvos gyanítja vagy már kimutatta a szaruhártyával kapcsolatos problémákat vagy rendellenességeket. Az alábbi esetekben lehet ajánlott a cornea topográfia:

 

  1. Kontaktlencsét viselők: A topográfia segíthet az orvosnak a megfelelő kontaktlencse kiválasztásában és illesztésében, különösen akkor, ha a páciensnél korábban problémák merültek fel a lencsék illeszkedésével vagy kényelmével kapcsolatban.
  2. Keratoconus: Ez egy olyan szembetegség, amelyben a szaruhártya vékonyodik és kórosan domborúvá válik. A cornea topográfia segíthet a keratoconus diagnosztizálásában és nyomon követésében.
  3. Astigmatizmus: Az astigmatizmus esetén a szaruhártya alakja rendellenességet mutat, ami homályos látást eredményezhet. A topográfia segíthet pontosabban meghatározni az astigmatizmus jellegét és mértékét.
  4. Szaruhártya-megbetegedések: A szaruhártya gyulladása, hegesedése vagy más betegségei esetén a topográfia segíthet a diagnózisban és a kezelés nyomon követésében.

Fontos megjegyezni, hogy a cornea topográfia vizsgálata az orvos által kerül elrendelésre, aki felismeri a személy sajátos igényeit és a vizsgálat szükségességét.

Mennyi ideig tart- és mi történik a vizsgálat alatt?

A cornea topográfia vizsgálat rövid és fájdalommentes. Általában mindkét szemet megvizsgáljuk, és az egész folyamat csak néhány percig tart.

 

A vizsgálat során egy speciális eszközt használunk, amivel egy mintázatot vetítünk a szaruhártyára. Ezután az eszköz információkat gyűjt a szaruhártyáról, és egy térképet készít belőle. Ez a térkép segít látni, hogy hol lehetnek szabálytalanságok vagy görbületek a szaruhártyában, amik hatással lehetnek a látásra.

 

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, vizsgálószékben történik,  közben a fejet stabilan kell tartani. Az eszközt a szem közelébe helyezzük miközben Ön a vetített mintázatot nézi. Az eszköz rögzíti az adatokat a számítógépbe, és az eredményeket rögtön megkapjuk.

 

Miután befejeztük a vizsgálatot, röviden megbeszéljük a kapott „térképet” és az eredményeket. Ha van bármilyen eltérés vagy probléma, akkor erről is tájékoztatjuk, és ha szükséges, további kezelést vagy korrekciót javaslunk.

Bejelentkezés

A lenti elérhetőségeken gyorsan és egyszerűen bejelentkezhet szemészetünkre

Elérhetőség

Nyitvatártás

Kedd: 16:00-19:00

Szerda: 10:00-16:00